El Molí

4 persones

2 Habitacions dobles

Piscina aigua salada

Barbacoa

Allotja’t a un impressionant molí fariner del S.XVIII i restaurat l’any 2019 per a turisme rural.

Ideal per gaudir amb família,  parella o amics, de la tranquil·litat i la història en un entorn natural idíl·lic amb total privacitat.

El molí i el seu entorn us sorprendran a qualsevol època de l’any. 

MIRA QUINA DISPONIBILITAT TENIM

SETMANA

De dilluns a diumenge
1200 Setmana
  • Entrada 16:00h
  • Sortida 18:00h
  • Llenya inclosa

CAP DE SETMANA

De divendres a diumenge
400 Cap de setmana
  • Entrada 16:00h
  • Sortida 18:00h
  • Llenya inclosa

MENSUAL

30 dies
4000 Mensual
  • Entrada 16:00h
  • Sortida 18:00h
  • Llenya inclosa
  • Neteja setmanal inclosa

FES LA TEVA RESERVA!

HABITACIONS

EXTERIORS

més sobre el molí de povia

El Molí de Povia és un molí fariner hidràulic amb una presa d’aigua. És un edifici catalogat i consta en el llistat de masies protegides de la comarca de la Segarra.

Les primeres referències del molí, les trobem al cadastre de l’any 1716, on es descriu: «Un molí situat en una peça de terra dita lo clot. Dita peça de terra era propietat de Joan Povia i el molí era propi. Consisteix en una mola, que mol quan té aigua i a bassades. Confronta a ponent i a totes parts amb terres del referit Povia…»

Al 1888 el molí va ser reformat tal i com consta a la  façana.

El 2019 va ser restaurat en el marc d’un projecte LEADER  dins de les actuacions del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. 

L’objectiu va ser adequar-lo per a l’ús turístic oferint el màxim comfort als clients tot respectant les singularitats de l’edificació, preservant el seu valor històric i patrimonial.

Imatge dels engranatges - La corona central és la motriu, les corones laterals són les que mouen les moles que tenen a sobre.

El molí consta de 2 moles, un embarrat i un mecanisme d’engranatge per a que amb un sol eix puguin fer la molta les 2 moles.

Inicialment el molí constava de dos turbines independents amb els seus eixos per a cada mola, com ens mostren els 2 astelladors d’entrada d’aigua i les restes de la bancada del carcau. És probable que l’engranatge s’incorporés amb la reforma del 1888.

Es conserva els guardapols d’ambdós moles (datats del 1888 i el 1905), la cabra, diverses eines com palanques i falques i tot el mecanisme original d’engranatges i politges.

 

Imatge de la presa del molí. Amb una superfície de 620 m2 podia acumular més de 1500 m3 d'aigua

 

El fet que el molí tingui presa, ja ens indica que la riera de Sanaüja no tenia aigua constant durant tot l’any. Amb l’acumulació d’aigua a la presa, podien moldre encara que el cabal d’aigua de la riera no fos el suficient. L’aigua de la riera l’obtenien desviant-la cap a un canal fins a la presa del molí des d’una altra presa que hi ha 400 metres riera amunt i de la qual encara se’n conserva bona part.

A data d’avui el molí funciona ajudat amb un motor elèctric, ja que la falta d’abastiment d’aigua de l’antiga presa i l’absència de la turbina original, no ha permès la completa restauració.

La presa i entorn del molí, s’ha pavimentat per a la millor conservació i manteniment de l’edifici.

LES NOSTRES ACTIVITATS

SENDERISME

Lorem fistrum por la gloria de mi madre esse jarl aliqua llevame al sircoo. De la pradera ullamco qué dise usteer está la cosa muy malar.

EXCURCIONS BTT

Lorem fistrum por la gloria de mi madre esse jarl aliqua llevame al sircoo. De la pradera ullamco qué dise usteer está la cosa muy malar.